(17)
dodaj własny przepis
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
150 kcal / 1 porcję (366 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność41.03 kcal2.05%
-
Białko2.76 g5.52%
-
Węglowod.3.14 g1.16%
-
Tłuszcze2.11 g3.01%
-
Błonnik0.79 g3.16%
-
GDA2.05 %
Składniki
- Cukinia - 210g
- Wywar warzywno-drobiowy - 120g (½ szklanki)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę.
KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Nie smaż zbyt długo, bo czosnek nabierze gorzkiego posmaku. Dodaj cukinię, całość zalej wywarem. Gotuj aż cukinia zmięknie, ale nie będzie się rozpadała.
KROK 3: Zmiksuj zupę na jednolity krem.
KROK 4: Serwuj w miseczce udekorowaną natką pietruszki. Możesz również dodać jogurt, grzanki lub groszek ptysiowy (pamiętaj, że zwiększy to wartość energetyczną dania).
*Do przygotowania kremu możesz użyć wywaru warzywnego lub z kostki.
Smacznego!
Zobacz także