Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
107 kcal / 1 porcję (76 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    140.60 kcal
    7.03%
  • Białko
    3.21 g
    6.42%
  • Węglowod.
    15.02 g
    5.56%
  • Tłuszcze
    9.08 g
    12.97%
  • Błonnik
    3.32 g
    13.28%
  • GDA
    7.03 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 300g
  • Cebula - 70g (¾ sztuki)
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 33g
  • Pieczarki - 40g (2 sztuki)
  • Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
  • Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Kasza manna sucha - 10g
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj purre: dynię obierz, pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 20-25 minut do miękkości. Upieczoną dynię dopraw solą i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładką masę.

KROK 2: Kaszę jęczmienną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko ostudź.

KROK 3: Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki pokrój na talarki. Składniki przesmaż do zarumienienia na 1 łyżce oleju i dodaj do purre. Całość wymieszaj.

KROK 4: Suszone pomidory posiekaj w kostkę i przełóż do miski z purre. Dodaj kaszę manną i jęczmienną, nasiona słonecznika, przyprawy i wszystko dokładnie połącz. Następnie schładzaj przez ok. 30 minut w lodówce.

KROK 5: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Masę na burgery nakładaj łyżką, spłaszczając twórz średnie kotleciki. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą rumiane.

*100g kaszy ugotowanej to ok. 3 łyżki suchej kaszy

*Gotowe purre z dyni można przechowywać do 3-4 dni w lodówce lub zamrozić.

Zobacz także