45 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
310 kcal / 1 porcję (286 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność108.56 kcal5.43%
-
Białko6.41 g12.82%
-
Węglowod.13.68 g5.07%
-
Tłuszcze4.13 g5.9%
-
Błonnik2.31 g9.24%
-
GDA5.43 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 100g
- Szparagi - 80g (¼ garści)
- Groszek zielony - 40g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Imbir korzeń - 30g
- Marchew - 50g
- Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
- Por obrany - 30g
- Fasola mung, kiełki - 40g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Rozmroź groszek, ugotuj kaszę gryczaną.
KROK 2. Pokrój w piórka cebulę, czosnek w plasterki, chili drobno posiekaj, imbir zetrzyj na drobnym oczku. Posiekaj w cienkie "słupeczki" marchewkę, paprykę, por, obierz i przekrój szparagi najpierw na 3 w poprzek, później na cztery części wzdłuż. Pokrój filet z indyka w cienkie paski.
KROK 3. Rozgrzej maksymalnie patelnię, wlej olej, dodaj chili, czosnek, imbir. Smaż kilkanaście sekund. Dodaj indyka, smaż do momentu, aż zetnie się białko i zacznie się rumienić, dodaj resztę warzyw, kaszę, kiełki fasoli mung.
KROK 4. Przypraw sosem sojowym, miodem. Wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Możesz udekorować danie świeżą kolendrą i dymką oraz posypać sezamem.
Smacznego!
Zobacz także