Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
221 kcal / 1 porcję (278 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    79.48 kcal
    3.97%
  • Białko
    7.98 g
    15.96%
  • Węglowod.
    3.41 g
    1.26%
  • Tłuszcze
    3.83 g
    5.47%
  • Błonnik
    0.14 g
    0.56%
  • GDA
    3.97 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 120g
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Cebula dymka - 20g (sztuka)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)
  • Sos sojowy - 5g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dymkę dokładnie opłucz i pokrój w plasterki (możesz użyć zwykłej cebuli i szczypiorku).

KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną dymkę, około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, cukier i sos sojowy, całość zagotuj. Dodaj filety z dorsza (możesz je lekko oprószyć solą). Całość przykryj i gotuj około 8-10 minut.

KROK 3: Rybę układaj na talerzu na sosie (możesz udekorować pieczonymi pomidorkami), podawaj z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

Rada: świeży filet z dorsza możesz zastąpić mrożonym

*Jeśli chcesz, aby danie nabrało oryginalnego aromatu podczas gotowania możesz dodać gałązkę świeżego tymianku.

Smacznego!

Zobacz także
Zrazy wołowe
(4)
Zrazy wołowe
40 minut
1 osoba
więcej
Ryżowa zapiekanka z indykiem i warzywami
(88)
Ryżowa zapiekanka z indykiem i warzywami
30 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej