Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
534 kcal / 1 porcję (537 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    99.47 kcal
    4.97%
  • Białko
    5.30 g
    10.6%
  • Węglowod.
    3.64 g
    1.35%
  • Tłuszcze
    7.88 g
    11.26%
  • Błonnik
    1.08 g
    4.32%
  • GDA
    4.97 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wieprzowina, łopatka - 600g
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Marchew - 90g
  • Pietruszka, korzeń - 40g
  • Por obrany - 45g
  • Seler korzeniowy - 40g
  • Pomidor - 340g
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Bazylia suszona - 12g (3 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Cytryna - 50g (5 plastrów)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso umyj, podziel na kotlety, natnij brzegi, lekko rozbij, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, natrzyj skórką cytrynową, solą i pieprzem do smaku. Następnie odstaw na 20 minut.

KROK 2: Obraną cebulę i obrane ząbki czosnku pokrój w plasterki. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz, a następnie pokrój w kostkę.

KROK 3: Na rozgrzanym oleju podsmaż na brązowo plasterki czosnku, wyjmij je. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmaż z obu stron na rumiano kotlety, odłóż.

KROK 4: Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i mieszaj ciągle smażąc około 3 minut. Dołóż pomidory, podlej bulionem, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem do smaku. Zagotuj, włóż kotlety i czosnek. Duś pod przykryciem jeszcze 20 minut.

*Najlepiej smakują podawane wraz z kopytkami.

Smacznego!