Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
343 kcal / 1 porcję (316 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    108.36 kcal
    5.42%
  • Białko
    3.22 g
    6.44%
  • Węglowod.
    13.62 g
    5.04%
  • Tłuszcze
    4.97 g
    7.1%
  • Błonnik
    1.75 g
    7%
  • GDA
    5.42 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Marchew - 200g
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 200g
  • Seler naciowy - 45g (łodyga)
  • Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Pomidor suszony w oleju - 140g (7 plastrów)
  • Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Ser Feta - 60g (1 ¼ porcji)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchew obierz i pokrój w kostkę, obtocz w 1 łyżce oliwy, dopraw tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Rozłóż na blaszce i piecz ok. 25 minut.

KROK 2: Przez ten czas, na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony seler naciowy i lekko podsmaż całość. Dorzuć suchy pęczak i rozmieszaj. Dodaj wino, poczekaj aż odparuje a następnie zalej całość litrem gorącego bulionu. Gotuj ok. 15 minut.

KROK 3: Do garnka dorzuć pokrojone suszone pomidory i gotuj kolejne 15-20 minut aż pęczak wchłonie cały płyn. Dodaj podpieczoną marchew i wymieszaj całość.

KROK 4: Danie rozkładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i pokruszoną fetą. Na koniec udekoruj bazylią.



Smacznego!

Zobacz także