30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
348 kcal / 1 porcję (218 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność159.45 kcal7.97%
-
Białko8.82 g17.64%
-
Węglowod.15.09 g5.59%
-
Tłuszcze7.34 g10.49%
-
Błonnik1.82 g7.28%
-
GDA7.97 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 80g (8 łyżek stołowych)
- Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
- Mozzarella - 125g (8 ⅓ plastra)
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Sól biała - 3g (6 szczypt)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu.
KROK 2: W rondelku podgrzej przecier pomidorowy, dodaj śmietankę kremówkę, parmezan, pieprz i odrobinę soli. Zdejmi z rondelka, i wymieszaj z ugotowaną komosą. Mozarellę pokrój w cienkie plastry.
KROK 3: Naczynie żaroodporne na zmianę przełóż komosą i mozarellą. Dodaj pomidorki koktajlowe. Całość włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 10-15 minut. Gotowe danie wykładaj na talerze i posyp świeżą bazylią.
Smacznego!
Zobacz także