Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
411 kcal / 1 porcję (338 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    121.55 kcal
    6.08%
  • Białko
    6.57 g
    13.14%
  • Węglowod.
    12.54 g
    4.64%
  • Tłuszcze
    4.93 g
    7.04%
  • Błonnik
    1.27 g
    5.08%
  • GDA
    6.08 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 65g
  • Mięso mielone z indyka - 80g (⅔ porcji)
  • Pomidory w puszce - 130g (⅓ puszki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i przełóż na talerz.

KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

KROK 3: Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, zeszklij ją i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone. Chwilę podsmaż po czym dorzuć pomidory z puszki. Całość zamieszaj i duś około 15 minut (im dłużej tym sos będzie smaczniejszy).

KROK 4: Sosem polej makaron, całość udekoruj startym parmezanem.

Smacznego!

Zobacz także
Czekoladowe kulki z awokado
(16)
Czekoladowe kulki z awokado
15 minut + schładzanie w lodówce
4 osoby
więcej
Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną
(11)
Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną
30 minut + czas chłodzenia
8 osób
więcej
Komentarze (1)

Wtorek, 20 maja 2014 | 12:16:14 Paweł 0

Ciekawy pomysł pierwszy raz jadłem spaghetti z indykiem i muszę powiedzieć, że daje rady chociaż w smaku jest zupełnie inne, ale najważniejsze, że zdrowe i dietetyczne :)