-
Kaloryczność90.14 kcal4.51%
-
Białko2.72 g5.44%
-
Węglowod.12.09 g4.48%
-
Tłuszcze4.62 g6.6%
-
Błonnik1.89 g7.56%
-
GDA4.51 %
- Kasza gryczana sucha - 120g
- Brzoskwinia w syropie - 120g
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Orzechy laskowe - 40g (2 ⅔ łyżki stołowej)
- Brokuły - 200g
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
- Limonka - 100g (sztuka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Umyj wszystkie warzywa, świeżą miętę dokładnie osusz. Papryczkę chili drobno posiekaj.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj w wywarze warzywnym według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 3: Czerwoną cebulę obierz i pokrój w dość cienkie piórka. Brokuła podziel na drobne różyczki.
KROK 4: Brokuła, pokrojoną cebulę i orzechy laskowe przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Skrop całość łyżką oliwy z oliwek oraz szczyptą soli. Wymieszaj. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.
KROK 5: Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój każdą jej połówkę na 3 części. W średnim rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodaj pokrojone brzoskwinie. Podsmażaj je przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu tak, by każda strona była równomiernie przyrumieniona.
KROK 6: Do dużego garnka przełóż ostudzoną kaszę gryczaną. Dodaj do niej chili i miętę, a także upieczone orzechy z cebulą i brokułem. Następnie dodaj sok z połowy limonki, przyprawy i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
KROK 7: Przełóż danie na talerze, rozkładając równomiernie zmieszane ze sobą składniki. Na koniec wyłóż zgrillowane kawałki brzoskwiń. Całość polej pozostałym sokiem z cytryny.
Smacznego!