(51)
dodaj własny przepis
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
525 kcal / 1 porcję (276 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność190.62 kcal9.53%
-
Białko5.22 g10.44%
-
Węglowod.28.84 g10.68%
-
Tłuszcze7.03 g10.04%
-
Błonnik2.50 g10%
-
GDA9.53 %
Składniki
- Banan - 300g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Płatki owsiane górskie - 110g (11 łyżek stołowych)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W dużej misce rozgnieć banany, dodaj olej, sok z cytryny i miód. Wbij jaja i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.
KROK 3: Suche składniki składniki połącz z mokrymi i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw na ok. 10 minut, żeby masa trochę napęczniała.
KROK 4: Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oleju i łyżką wykładaj porcję placuszków. Smaż kilka minut z obu stron.
KROK 5: Placuszki układaj jeden na drugim, i udekoruj plastrami banana.
Smacznego!
Zobacz także