-
Kaloryczność125.30 kcal6.27%
-
Białko10.27 g20.54%
-
Węglowod.11.92 g4.41%
-
Tłuszcze4.46 g6.37%
-
Błonnik1.08 g4.32%
-
GDA6.27 %
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 500g
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Por obrany - 60g
- Kukurydza, konserwowa - 195g (13 łyżek stołowych)
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 460g (2 szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Ser Gouda, tarty - 100g (10 łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 20g (2 łyżki stołowe)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 5g (10 szczypt)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku i wymieszaj z olejem. Obsmaż na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.
KROK 2: W tym czasie kaszę przelej wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę osącz.
KROK 3: Mięso zdejmij z ognia. Dodaj warzywa i kaszę, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.
KROK 4: Mleko wymieszaj z jajkami. Dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalej zapiekankę i wyrównaj jej powierzchnię łyżką tak, aby cała kasza była namoczona. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na około 45 minut.
KROK 5: Po 30-35 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęłą całe mleko - jeśli tak, dolej jeszcze nieco wody lub mleka. Po 45 minutach zapiekankę posyp startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby ser się zapiekł.
*Przed podaniem możesz posypać całość kiełkami brokuła.
**Zapiekanka z kaszy jaglanej to propozycja w sam raz na kolację. Robi się ją błyskawiczenie więc wymaga małego nakładu pracy. Wartość odżywcza zapiekanki jest bardzo wysoka i cenna. Kasza jaglana jako jedyna, ma tak silny potencjał zasadotwórczy, a także jest cennym źródłem witamin z grupy B, cynku i magnezu.
Smacznego!