30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
280 kcal / 1 porcję (123 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność228.60 kcal11.43%
-
Białko8.80 g17.6%
-
Węglowod.38.11 g14.11%
-
Tłuszcze6.29 g8.99%
-
Błonnik3.30 g13.2%
-
GDA11.43 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Płatki owsiane górskie - 150g (15 łyżek stołowych)
- Mleko sojowe - 220g (szklanka)
- Siemię lniane - 10g (łyżka stołowa)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.
KROK 2: Płatki owsiane wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, solą i mlekiem sojowym. Jeżeli preferujesz jednolita konsystencję możesz całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masę nakładaj do gofrownicy i piecz gofry kilka minut, aż się zarumienią.
*Na wierzch gofrów można położyć świeże owoce lub słodką konfiturę z jogurtem naturalnym.
**Należy pamiętać, że jeśli zależy nam na daniu bezglutenowym należy zakupić odpowiednie płatki owsiane nie zawierające tego białka.
Smacznego!
Zobacz także