-
Kaloryczność150.50 kcal7.53%
-
Białko9.99 g19.98%
-
Węglowod.9.97 g3.69%
-
Tłuszcze7.83 g11.19%
-
Błonnik1.76 g7.04%
-
GDA7.53 %
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 150g (1 ¼ szklanki)
- Jogurt typu greckiego - 40g (2 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Łosoś świeży, filet - 300g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pomidor suszony - 28g (4 sztuki)
- Szpinak świeży - 350g
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 230g
- Mozzarella - 45g (3 plastry)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj jogurt grecki, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu oraz suszoną bazylię. Z tak przygotowanych składników zagnieć ciasto.
KROK 2: Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Przełóż je do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
KROK 3: W międzyczasie przygotuj farsz. Filety z łososia opłucz, odetnij skórę, oprósz solą i polej oliwą z oliwek, a następnie ugotuj na parze (około 10 minut).
KROK 4: Szpinak umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz, a suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Na rozgrzaną na patelni oliwę przełóż suszone pomidory i po około 5 minutach dodaj szpinak. Smaż do momentu jego zwiędnięcia.
KROK 5: Do małej miski wlej mleko. Wbij dwa jajka i roztrzep je. Sos dopraw solą i pieprzem.
KROK 6: Upieczony spód tarty wymij z piekarnika. Połóż na nim pokrojonego w kostkę łososia, szpinak z suszonymi pomidorami i wszystko zalej sosem. Wierzch posyp tartą mozzarellą.
KROK 7: Tak przygotowaną tartę włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 30 minut.
Smacznego!