-
Kaloryczność255.51 kcal12.78%
-
Białko4.92 g9.84%
-
Węglowod.32.19 g11.92%
-
Tłuszcze11.75 g16.79%
-
Błonnik1.94 g7.76%
-
GDA12.78 %
- Kasza jaglana sucha - 260g
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Skórka z pomarańczy - 5g (łyżeczka)
- Mleczko kokosowe - 400g (40 łyżek stołowych)
- Masa makowa - 400g
- Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
- Czekolada gorzka - 100g
- Olej kokosowy - 10g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 2: Po tym czasie przełóż kaszę do misy blendera i zmiksuj ją z mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, syropem klonowym, ziarenkami z laski wanilii na gładką masę. Na koniec dokładnie wymieszaj z otartą skórką z pomarańczy, a także świeżo wyciśnięty z niej sok.
KROK 3: 2/3 masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to przełóż i dokładnie dociśnij masę makową. Przykryj ją resztą masy jaglanej.
KROK 4: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach Celsjusza i picz przez ok. 40-50 min. Ostudź.
KROK 5: W międzyczasie przygotuj też polewę. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie polej je czekoladą. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
*Krój za pomocą ostrego noża zanurzanego w gorącej wodzie.
Smacznego!