Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
16.12.2016
dodaj własny przepis
30 minut + czas moczenia śledzi
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
331 kcal / 1 porcję (230 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    143.92 kcal
    7.2%
  • Białko
    9.22 g
    18.44%
  • Węglowod.
    13.17 g
    4.88%
  • Tłuszcze
    6.54 g
    9.34%
  • Błonnik
    1.41 g
    5.64%
  • GDA
    7.2 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana niepalona, sucha - 200g (szklanka)
  • Śledź, świeży - 500g
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Pomarańcza - 240g
  • Jajko kurze gotowane - 100g (2 sztuki)
  • Ogórek kwaszony - 180g (3 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Majonez - 25g (łyżka stołowa)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Świeże śledzie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie mocz w misce z dodatkiem wody i mleka przez całą noc (około 12-14 godzin). Po tym czasie pokrój je w drobną kostkę.

KROK 2: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj ją według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Przestudź.

KROK 3: Ugotuj jajka na twardo w gotującej się wodzie przez około 8-10 minut, ostudź je przelewając zimną wodą. Pokrój je w kostkę.

KROK 4: Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałeczki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj. Przełóż do odcieknięcia na sitko.

KROK 5: Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj majonez pomieszany z jogutem naturalnym i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 6: Sałatkę śledziową przełóż do ozdobnej salaterki. Na sam koniec udekoruj ją natka pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także