-
Kaloryczność142.61 kcal7.13%
-
Białko8.14 g16.28%
-
Węglowod.10.46 g3.87%
-
Tłuszcze7.08 g10.11%
-
Błonnik0.62 g2.48%
-
GDA7.13 %
- Makaron lasagne - 102g
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Cebula - 65g (¾ sztuki)
- Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
- Marchew - 120g
- Boczek wędzony Pancetta - 150g (10 łyżek stołowych)
- Mięso mielone z indyka - 475g (4 ⅔ porcji)
- Wino białe, wytrawne - 300g (2 lampki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 120g (8 łyżeczek)
- Wywar warzywno-drobiowy - 200g (szklanka)
- Przecier pomidorowy - 360g (1 ½ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1.5g (3 szczypty)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)
- Mąka pszenna, typ 550 - 60g (½ szklanki)
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 690g (3 szklanki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
- Parmezan tarty - 150g (18 ⅔ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
SOS BOLOŃSKI
KROK 1: Zeszklij na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę, dodaj również posiekany seler naciowy i startą na drobnych oczkach marchewkę. Smaż dotkąd, aż wszystkie warzywa będą lekko miękkie.
KROK 2: Przesuń warzywa na skraj patelni i zrób na niej wolne miejsce. Dodaj w to miejsce pokrojony drobno boczek, mocno go zrumień, a następnie wymieszaj całość z warzywami.
KROK 3: Znów przesuń wszystko na bok patelni, a następnie dodawaj mięso mielone. Gdy całe mięso będzie dobrze wysmażone, wymieszaj całość z boczkiem i warzywami.
KROK 4: Przełóż całą zawartość patelni do większego garnka, a następnie dodaj do niego wino. Gotuj na średniej wielkości ogniu przez około 3-4 minuty, a następnie dodaj gorący bulion warzywno-drobiowy (wcześniej wymieszany z koncentratem pomidorowym).
KROK 5: Całość zagotuj, a następnie, gdy masa zacznie bulgotać, dodaj przecier pomidorowy. Dopraw do smaku według upodobania solą i pieprzem. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Mieszaj w trakcie gotowania co jakiś czas.
SOS BESZAMELOWY:
KROK 1: W dość wysokim garnku rozpuść masło, następnie dodaj do niego mąkę i smaż przez około 2-3 minuty stale i szybko mieszając. Stopniowo wlewaj mleko ciągle mieszając (aby masa się nie przypaliła).
KROK 2: Mieszaj dotąd, aż masa będzie gładka, bez grudek. Gotuj jeszcze chwilę przez kilka minut, następnie odstaw z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo mieloną gałką muszkatołową.
ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW:
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza (nie ustawiaj termoobiegu). Żaroodporną formę na całe danie nasmaruj dokładnie masłem.
KROK 2: Do żaroodpornego naczynia wylej około 100 ml sosu beszamelowego, następnie ułóż na dnie warstwę płatów makaronu lasagne.
KROK 3: Rozprowadź na płatach makaronu sos boloński. Teraz polej wszystko sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Czynność tę powtórz cztery razy.
KROK 4: Powstałą lasagne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. (Jeśli góra lasagne zacznie się za szybko przypiekać, w połowie czasu pieczenia przykryj ją folią aluminiową).
*Lasagne bolognese jest tradycyjną potrawą wywodzącą się z północnych Włoch. To propozycja dania idealnego na rodzinny, syty obiad. Zazwyczaj funkcjonuje jako samodzielne danie, ale świetnie łączy się z surówkami i warzywami na surowo. Lasagne ma również swoją wegetariańską wersję ze szpinakiem.
Smacznego!