Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(20)
23.12.2015
dodaj własny przepis
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
742 kcal / 1 porcję (334 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    222.20 kcal
    11.11%
  • Białko
    2.66 g
    5.32%
  • Węglowod.
    34.44 g
    12.76%
  • Tłuszcze
    8.82 g
    12.6%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    11.11 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa - 200g
  • Rodzynki, suszone - 100g (6 ⅔ łyżki stołowej)
  • Żurawina suszona - 100g (8 ⅓ łyżki stołowej)
  • Woda mineralna niegazowana - 500g (2 ¼ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 7g (1 ⅔ łyżeczki)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 180g (1 ⅓ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Masło ekstra - 125g (25 łyżeczek)
  • Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bakalie włóż do garnuszka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj łyżeczkę sody, wymieszaj, odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj do białości, następnie powoli, ucierając, dodaj cukier i cynamon. Do masy dodaj kolejno jajka.

KROK 3: Ostudzone bakalie dokładnie odsącz z płynu i dodawaj do masy na zmianę z mąką.

KROK 4: Masę wlej do formy muffinkowej, 12-dołkowej, wyłożonej papierowymi papilotkami lub przełóż do kwadratowej formy (o boku 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch babeczek obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

KROK 5: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut (babeczki) lub 40-50 minut ciasto w formie.

Smacznego!