20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
742 kcal / 1 porcję (334 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność222.20 kcal11.11%
-
Białko2.66 g5.32%
-
Węglowod.34.44 g12.76%
-
Tłuszcze8.82 g12.6%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA11.11 %
Składniki
- Kandyzowana skórka pomarańczowa - 200g
- Rodzynki, suszone - 100g (6 ⅔ łyżki stołowej)
- Żurawina suszona - 100g (8 ⅓ łyżki stołowej)
- Woda mineralna niegazowana - 500g (2 ¼ szklanki)
- Proszek do pieczenia - 7g (1 ⅔ łyżeczki)
- Mąka pszenna, typ 550 - 180g (1 ⅓ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Masło ekstra - 125g (25 łyżeczek)
- Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bakalie włóż do garnuszka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj łyżeczkę sody, wymieszaj, odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj do białości, następnie powoli, ucierając, dodaj cukier i cynamon. Do masy dodaj kolejno jajka.
KROK 3: Ostudzone bakalie dokładnie odsącz z płynu i dodawaj do masy na zmianę z mąką.
KROK 4: Masę wlej do formy muffinkowej, 12-dołkowej, wyłożonej papierowymi papilotkami lub przełóż do kwadratowej formy (o boku 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch babeczek obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
KROK 5: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut (babeczki) lub 40-50 minut ciasto w formie.
Smacznego!
Zobacz także