Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
369 kcal / 1 porcję (269 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    137.16 kcal
    6.86%
  • Białko
    9.89 g
    19.78%
  • Węglowod.
    10.73 g
    3.97%
  • Tłuszcze
    7.55 g
    10.79%
  • Błonnik
    2.48 g
    9.92%
  • GDA
    6.86 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pierś z kurczaka wędzona - 180g (sztuka)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Por obrany - 50g
  • Groszek zielony, konserwowy, bez zalewy - 240g (16 łyżek stołowych)
  • Kukurydza, konserwowa - 270g (18 łyżek stołowych)
  • Majonez - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Jogurt typu greckiego - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Szczypiorek siekany - 15g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pora dokładnie umyj i pokrój bardzo drobno. Następnie włóż go do miski, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw. Kurczaka i jajka pokrój na drobne kawałki.

KROK 2: Groszek i kukurydzę odsącz. Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce wraz z porem.

KROK 3: Majonez wymieszaj z gęstym jogurtem, dopraw do smaku cukrem, pieprzem i solą. Zalej sałatkę sosem, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

*Sałatka z wędzonym kurczakiem to świetna propozycja na spotkanie towarzyskie w gronie znajomych, jak i rodzinne święta wielkanocne. Pożywna i zdrowa, zaskakuje mieszanką przenikających się smaków. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Smacznego!