Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (573 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    35.81 kcal
    1.79%
  • Białko
    3.28 g
    6.56%
  • Węglowod.
    4.76 g
    1.76%
  • Tłuszcze
    0.88 g
    1.26%
  • Błonnik
    1.15 g
    4.6%
  • GDA
    1.79 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Boćwina - 280g (pęczek)
  • Ogórek gruntowy - 70g (2 sztuki)
  • Koperek pęczek - 16g (pęczek)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 720g (3 szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz biały - 1g (2 szczypty)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jajko ugotuj na twardo.

KROK 2: Botwinkę wraz z burakami umyj i pokrój w kostkę. Gotuj w małej ilości wody, aż zmięknie. W trakcie dodaj łyżeczkę soku z cytryny.

KROK 3: W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ogórka (jeśli wolisz możesz go zetrzeć na tarce o dużych oczkach), posiekaj koperek i zmiażdż czosnek.

KROK 4: Do przestudzonej zawartości garnka dodaj warzywa, maślankę oraz przyprawy. Dokładnie wmieszaj. Chłodnik smakuje lepiej, gdy po sporządzeniu włożysz go do lodówki na minimum 2 godziny, aby wszystkie składniki „przegryzły” się.

KROK 5: Zimny chłodnik przelej na talerz i udekoruj połówką ugotowanego na twardo jajka.

*Maślankę możesz zastąpić innym fermentowanym napojem mlecznym, np. kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wedle upodobań!

Smacznego!



Zobacz także
Komentarze (2)

Piątek, 30 maja 2014 | 16:40:34 kasia.g 105

uwielbiam chłodnik :)


Czwartek, 26 czerwca 2014 | 13:00:01 Paulinka 35

jeszcze nie próbowałam, jakoś nie mogę się przekonać do zimnych zup :/