Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
154 kcal / 1 porcję (145 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    106.59 kcal
    5.33%
  • Białko
    5.63 g
    11.26%
  • Węglowod.
    6.78 g
    2.51%
  • Tłuszcze
    6.92 g
    9.89%
  • Błonnik
    1.23 g
    4.92%
  • GDA
    5.33 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Szpinak świeży - 100g
  • Pieczarki - 40g (2 sztuki)
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż drobno posiekane - cebulkę, czosnek i chili. Posól całość i podmaż do miękkości.

KROK 2: Do cebuli dodaj świeży szpinak oraz pokrojone w plastry pieczarki, lekko całość podduś, a następnie dorzuć pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość podsmaż na złoto.

KROK 3: Jajka dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy. Warzywa na patelni zalej masą jajeczną, zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem 3-4 minuty. Następnie przy pomocy talerza odwróć fittatę na drugą stronę i ponownie podsmaż.

* Zamiast odwracać możesz całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i podpiekaj, aż góra frittaty się zetnie. Należy jednak pamiętać, że patelnia nie może posiadać żadnych plastikowych elementów.

Smacznego!

Zobacz także