(12)
dodaj własny przepis
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
240 kcal / 1 porcję (487 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność49.25 kcal2.46%
-
Białko2.28 g4.56%
-
Węglowod.3.20 g1.19%
-
Tłuszcze3.91 g5.59%
-
Błonnik1.34 g5.36%
-
GDA2.46 %
Składniki
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Brokuły - 400g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Migdały, płatki - 30g (3 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Brokuły umyj i pokrój tak, aby łodygi i różyczki były osobno. Cebulę pokrój w kosteczkę.
KROK 2: Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj roztarty czosnek i połowę płatków migdałowych. Smaż krótko ciągle mieszając.
KROK 3: Do gorącego wywaru dorzuć ogonki brokułów i podsmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
KROK 4: Gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj pozostałe płatki migdałów.
*Zupę według upodobań, możesz udekorować łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.
**Podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem grzanek.
Smacznego!
Zobacz także