Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
187 kcal / 1 porcję (266 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    70.12 kcal
    3.51%
  • Białko
    3.50 g
    7%
  • Węglowod.
    9.75 g
    3.61%
  • Tłuszcze
    2.13 g
    3.04%
  • Błonnik
    0.58 g
    2.32%
  • GDA
    3.51 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko UHT, 0,5% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Truskawki - 50g (⅓ szklanki)
  • Migdały, płatki - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).

KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone truskawki. Posyp płatkami migdałów. Zalej podgrzanym mlekiem.

Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.

Smacznego!