Jaglanka na mleku 0,5% z truskawkami i migdałami
(6)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
187 kcal / 1 porcję (266 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność70.12 kcal3.51%
-
Białko3.50 g7%
-
Węglowod.9.75 g3.61%
-
Tłuszcze2.13 g3.04%
-
Błonnik0.58 g2.32%
-
GDA3.51 %
Składniki
- Mleko UHT, 0,5% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
- Truskawki - 50g (⅓ szklanki)
- Migdały, płatki - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).
KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone truskawki. Posyp płatkami migdałów. Zalej podgrzanym mlekiem.
Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.
Smacznego!