Czas na kolejną przedstawicielkę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E, jeden z silniejszych antyoksydantów. Prezentujemy jej najważniejsze funkcje, produkty bogate w ten antyoksydant oraz powiemy co jeść, aby bilansować dietę i unikać niedoborów tej cennej witaminy.
Witamina E to tak naprawdę grupa związków określanych mianem tokoferoli. Jej bardzo istotną funkcją jest działanie antyoksydacyjne. Dzięki niemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, które wywołują wolne rodniki. Funkcje witaminy E nie kończą się tylko na obronie naszego organizmu.
Witamina E:
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza stras oksydacyjny;
- hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL, dzięki czemu przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej, powodującej zawały serca i udary mózgu;
- zmniejsza agregację płytek krwi oraz uczestniczy w syntezie substancji przeciwkrzepliwych i tym samym chroni serce i układ krążenia;
- odpowiada za utrzymanie przepuszczalności błon komórkowych;
- bierze udział w ekspresji genów i przekazywaniu impulsów nerwowych w całym ciele;
- wspomaga wytwarzanie nasienia u mężczyzn i odpowiada za jego jakość (ilość i ruchliwość plemników);
- odpowiada za prawidłowy rozwój płodu;
- wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku.
Najlepszym źródłem witaminy E jest naturalna żywność. Witamina E dostępna w suplementach diety połączona jest z witaminą A, ponieważ ta zapobiega jej utlenianiu. Niedobory witaminy E u zdrowych osób występują niezwykle rzadko, ale jeśli już się pojawią prowadzą do rozpadu krwinek czerwonych oraz dystrofii mięśniowej u dorosłych. Witamina E jest niezbędna do prawidłowego działania układu rozrodczego, zwłaszcza u mężczyzn. Jej długotrwały niedobór może prowadzić do rozrostu prostaty, impotencji, a nawet bezpłodności; może prowadzić do poronienia. Natomiast wśród niemowląt niedobory u matki powodują niską masę urodzeniową. Jeśli chcemy wzbogacić dietę w ten antyoksydant powinniśmy spożywać:
- oliwę z oliwek
- olej słonecznikowy
- orzechy laskowe
- orzeszki ziemne
- orzechy włoskie
- paprykę czerwoną
- nektarynki
- pestki słonecznika
- natkę pietruszki
- otręby pszenne
Witaminę E można przedawkować, najczęściej na skutek nadmiernego przyjmowania suplementów diety. Zbyt długie stosowanie dawek przekraczających 1000 mg/dobę, może powodować bóle głowy, osłabienie mięśni, zmęczenie a także zaburzenia jelitowe i zaburzenia widzenia. W rzadkich przypadkach może pretendować do rozwoju choroby nowotworowej.
Zgodnie z najnowszymi normami Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 roku, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi od 6 mg/dobę u dzieci, 10 mg/dobę u mężczyzn, 8 mg/dobę u kobiet. Z wiekiem wzrasta na nią zapotrzebowanie i dla osób starszych (po 75 roku życia) plasuje się ono na poziomie 20-50 mg/dobę.