Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Jak zdrowo przekąsić w ciągu dnia?

odżywianie | 11.08.2015
Jak zdrowo przekąsić w ciągu dnia?

Uważa się, że podjadanie między posiłkami jest jedną z głównych przyczyn nadwagi. Chyba bardziej racjonalnym stwierdzeniem byłoby, że niewłaściwy wybór przekąsek przybliża nas do większej masy ciała. Bo podjadanie samo w sobie nie jest złe. Pod warunkiem, że przekąski spożywane w ciągu danie będą zdrowie i wartościowe, a takżd zadbamy o odpowiednią ich porcję.

Jeśli chcemy zachować pełnię sił, musimy jadać 4-5 posiłków dziennie i unikać podjadania. Jednak niemal każdy z nas robi to nagminnie. Po obfitym lunchu czy smacznej kolacji nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Często jest to wynikiem przyzwyczajenia i nie ma nic wspólnego z potrzebami naszego organizmu. Jednak z tym nawykiem trudno walczyć. Warto zatem poznać sposoby, aby zamienić go w coś pozytywnego.

wahanie kobietyZdrową przekąską z pewnością będą orzechy włoskie, migdały lub ich mieszanka. Dostarczają cynku, magnezu, witamin (z grupy B i witaminę E) oraz błonnika pokarmowego i cennych, nienasyconych tłuszczów roślinnych. To zdecydowane lepsza alternatywa dla słonych orzeszków ziemnych czy chipsów, obfitujących w szkodliwe tłuszcze trans i ociekających solą. Porcja/garść migdałów (30 g) to 172 kcal, ale także 3,9 g błonnika pokarmowego, 88 mg magnezu i blisko 4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym działaniu na serce. Natomiast paczka małych chipsów (27 g) to 161 kcal, mało błonnika (1,3 g) oraz ponad 3 g nasyconych kwasów tłuszczowych o miażdżycorodnym działaniu.

Owoce świeże w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym to doskonała przekąska, którą dostarczy błonnika pokarmowego, pektyn, enzymów i cennych substancji. Owoce możemy spożywać jako szybki fast-food (gruszka, jabłko, banan) lub w postaci sałatek owocowych czy koktajli na bazie fermentowanych napojów mlecznych (koktajl truskawkowy, malinowy, bananowy, z owoców leśnych). Wafle ryżowe mogą także stanowić zdrową przekąskę. Te bezglutenowe produkty w 100% z brązowego ryżu świetnie nadają się jako dodatek do koktajli lub sałatek. Zimą warto sięgnąć po rodzynki, suszone morele czy figi. To kopalnia pierwiastków takich jak cynk, magnez, żelazo, wapń czy potas. Owoce suszone oraz świeże dostarczają nam węglowodanów prostych, podobnie jak słodycze (chociaż są to inne cukry). Jednak przewaga darów natury tkwi w tym, że nie są one przetworzone w związku z tym nie zawierają sztucznych dodatków, kwasów tłuszczowych trans czy białego cukru. Słodkości z owoców to także zastrzyk witamin i błonnika pokarmowego, czyli znacznie więcej korzyści niż w przypadku jedzenia pustych kalorii - słodyczy.

Fanom bardziej konkretnych przekąsek z pomocą przychodzą produkty mleczne. Można je łączyć z musli lub pestkami słonecznika czy dyni i owocami. Idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie lub słodki deser po obiedzie.

zdrowe przekąskiPrzekąski powinny dostarczać nie tylko energii, ale przede wszystkim cennych składników odżywczych. Zatem idealne będą następujące zestawy:

  1. Garść migdałów i średnie jabłko 200 kcal
  2. Garść mieszanki studenckiej około 210 kcal
  3. Jogurt z porcją musli 150 kcal
  4. Wafle ryżowe i miseczka truskawek 150 kcal
  5. Koktajl truskawkowo-malinowy na maślance 0,5% 100 kcal

Wypróbuj i zakochaj się w zdrowych przekąskach.


Zobacz także