W okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm bywa osłabiony, jesteśmy szczególnie narażenie na przeziębienie i infekcje grypopodobne. Reklamy w telewizji, spoty radiowe i bilbordy nachalnie oferują nam różne medykamenty na kaszel, ból gardła, chrypkę czy dreszcze. Jednak zanim sięgniemy po lekarstwa, warto przyjrzeć się domowej apteczce i spróbować wykorzystać naturalne produkty, posiadające sprawdzone właściwości lecznicze.
Miód
Cechuje go bardzo wysoka aktywność antybiotyczna. Dzięki wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu, kwaśnemu odczynowi środowiska oraz obecności enzymów (oksydazy glukozy, lizozymu, inhibiny i apidycyny), skutecznie hamuje rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków oraz paciorkowców. Należy pamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu (czyli skuteczność w leczeniu) wzrasta gdy go rozcieńczymy z wodą. Wzrost ten jest nawet do 220 razy większy.
Cebula
Cebula wskazuje wiele działań na nasz organizm. Przede wszystkim antyseptyczne (pomagające w leczeniu przeziębień, ran, dolegliwościach skórnych oraz ukąszeniach owadów). Uważa się, że pobudza wątrobę i jest korzystna dla serca i układu nerwowego. Swoje zdrowotne oddziaływanie cebula zawdzięcza obecności witaminy grupy B, witaminy C, A, składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia oraz olejków eterycznych i związków siarki. Cebula zawiera fitoncydy (składniki lotne, które uwalniają się podczas krojenia) oraz nielotne związki, które wykazują działanie bakteriobójcze. Ponadto cebula jest źródłem witaminy C, stymulującej naszą odporność.
Chociaż połączenie cebuli i miodu wydaje się co najmniej niesmaczne, to warto sięgnąć po taki zestaw, aby uchronić się przed przeziębieniem.
Oto przepis na domowy syrop:
- 1 cebula
- ¼ szklanki miodu
- ½ szklanki zimnej przegotowanej wody
Cebulę pokroić w kostkę, zalać miodem i odstawić na noc. Nad ranem dodać wodę i odstawić na kilka godzin. Następnie odcedzić i pić 2 razy dziennie. Syrop należy przechowywać w lodówce.
Imbir
Właściwości imbiru zależą od formy w jakiej występuje. Kłącze, które dostaniemy na targach i w delikatesach inaczej działa na organizm niż suszony, mielony imbir dostępny w saszetkach. Świeży imbir jest z pewnością lepszym wyborem, gdyż ma większe stężenie dobroczynnych substancji: witamin z grupy B, soli mineralnych, wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz olejków eterycznych. Cenne są zwłaszcza te ostatnie. Olejki eteryczne zawarte w kłączu imbiru wspomagają nasze zdrowie na różnych frontach. Stymulują działalnie układu odpornościowego poprzez właściwości odkażające oraz antyseptyczne. Wszystkim przeziębionym polecamy napar z imbiru i cytryny, który rozgrzeje i pomoże wydobrzeć. Dzięki zwalczaniu bakterii chorobotwórczych zalecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Czosnek
Substancja czynna czosnku, allicyna, jest jednym z najsilniejszych roślinnych antybiotyków. Odpowiada również za specyficzny smak i zapach tego warzywa. W przeciwieństwie do antybiotyków dostępnych na receptę czosnek nie niszczy flory bakteryjnej jelit i uważany jest za przyprawę, która leczy wiele dolegliwości dzięki swemu oddziaływaniu na cały organizm. Czosnek wykazuje przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne działanie dzięki czemu jest jednym z najskuteczniejszych domowych lekarstw na przeziębienie. Czosnkowi przypisuje się również działanie napotne, moczopędne, wykrztuśne oraz przeciwskurczowe w jelitach. Codzienne spożywanie czosnku aż o połowę zmniejsza ryzyko przeziębienia.
Syrop czosnkowo-cytrynowy:
- główka czosnku
- cytryna
- 3 łyżki miodu
- ½ szklanki zimnej przegotowanej wody
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać miód i wodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Przed spożyciem odcedzić. Jeśli pragniemy wzmocnić odporność pijmy łyżkę dziennie, natomiast gdy chcemy wyleczyć przeziębienie powinniśmy dawkę tę przyjmować co cztery godziny.
Czarny bez
Napary z tej rośliny działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli. Najlepiej sprawdzają się w połączeniu z maliną i kwiatostanem lipy. Sprawdzają się również przy przemywaniu skóry ze zmianami trądzikowymi lub zapalnymi. Skąd te właściwości? Jego kwiaty zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, sterole, garbniki i sole mineralne. Wszystkie te składniki charakteryzują właściwości napotne i przeciwzapalne.
Sok z czarnego bzu:
- 2 kg owoców czarnego bzu
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
Owoce należy umyć i oczyścić. Zalać wodą z cukrem. Gotować na małym ogniu przez dwie godziny aż powstanie gęsty sok. Odcedzić sok i gotować go na małym ogniu przez godzinę. Gorący sok rozlać do słoików. Odwrócić do góry dnem. Pasteryzować 15 minut.
Piątek, 7 listopada 2014 | 13:38:08 Ewa82 40
mnie własnie dopadł jakiś okropny wirus... piję herbatkę z miodem i imbirem :) jest świetna!