Zakwaszenie organizmu dotyka coraz więcej osób. Szacuje się, że z problemem boryka się około 80% mieszkańców Europy. To bardzo duży i niepokojący odsetek. Zakwaszenie organizmu negatywnie wpływa na nasze samopoczucie, koncentrację i wygląd. Droga do odkwaszenie się prowadzi przez uważną i zbilansowaną dietę, w której kluczową rolę odgrywają konkretne produkty spożywcze.
Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?
To jeden z ważniejszych mechanizmów regulujących w naszym ustroju, warunkujący prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych. Większość reakcji, które zachodzą w organizmie wymaga lekko zasadowego środowiska. Dlatego naturalne pH krwi wynosi 7,35-7,45. Wszystkie stany poniżej lub powyżej tych wartości prowadzą do zaburzeń. Najczęściej mamy do czynienia z zakwaszeniem organizmu, pH spada poniżej wartości 7,35.
Jeśli chcemy wiedzieć czy przyczyną złego samopoczucia jest zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej powinniśmy zrobić podstawowe badania. Wystarczy morfologia i biochemia krwi. Pozwoli nam to wykluczyć inne zaburzenie mogące dawać podobne objawy. Zaliczamy do nich miedzy innymi anemię czy niedoczynność tarczycy. Jeśli stężenia żelaza, hemoglobiny, witaminy B12, kwasu foliowego lub hormonów tarczycy są w normie oznacza to, że winę za gorsze samopoczucie możemy przypisać zakwaszeniu organizmu.
Jak je rozpoznać?
Objawy nie są charakterystyczne i często mogą pozostać niezauważone. Dla zakwaszenia organizmu typowe jest osłabienie, rozdrażnienie i zmęczenie. Czyli stany, które dotykają nas dość często, czasem na tyle, że przestajemy je zauważać. Jednak nie należy bagatelizować przewlekłego zmęczenia, gorszego wyglądu cery czy braku siły. Oprócz pogorszonego samopoczucia mogą pojawić się również:
- wzdęcia,
- bóle stawów,
- zgaga,
- wysypki,
- świąd skóry,
- wypadanie włosów.
Warto zadziałać i choć w pewnym stopniu pomóc sobie cieszyć się życiem. Rozchwianie równowagi kwasowo-zasadowej to nie tylko złe samopoczucie i wygląd. To także poważne zaburzenie.
Dlaczego równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna?
Jeśli dopadnie nas długotrwały stan przemęczenia i gorszego samopoczucia powinniśmy obawiać się konsekwencji z nim związanych. Skutkami objawów zakwaszenia organizmu mogą być poważne dolegliwości i niebezpieczne choroby. Wzrasta ryzyko choroby wrzodowej, alergii i nietolerancji pokarmowych, miażdżycy czy niektórych nowotworów. Ponadto zakwaszenie często sprzyja spowolnieniu procesu redukcji masy ciała.
Działaj!
Pierwszym krokiem do zmiany samopoczucia powinna być diagnoza przyczyny, czyli powód, dla którego gorzej się czujemy. W przypadku zakwaszenia organizmu, główną rolę odgrywa styl życia. Ten niewłaściwy, czyli jedzenie w pośpiechu, odżywanie się wysokoprzetworzonymi produktami, stres, nałogi to główny czynnik, negatywnie wpływający na nasz stan zdrowia oraz wygląd. Warto zatem przystanąć na chwilę, skupić się na swoim zdrowiu i wprowadzić modyfikacje, które pozwolą nam poprawić nastrój.
Jeśli pragniemy zachować równowagę kwasowo-zasadową, czyli stan, w którym występuje optymalne stężenie jonów w komórkach powinniśmy dbać o swoją dietę i wraz z nią dostarczać odpowiednie pierwiastki, które pomogą nam utrzymać balans.
Przede wszystkim unikajmy spożywania w nadmiarze produktów, które zakwaszają nasz organizm. Jakie to są? Wbrew pozorom nie zalicza się do nich produktów o kwaśnym smaku jak cytryna czy ogórki kwaszone. Zakwaszające działanie na organizm mają produkty, po których rozpadzie w organizmie powstają kwaśne metabolity: siarka, fosfor oraz chlor. W tej grupie produktów znajdują się:
- przetwory zbożowe (pełnoziarniste, razowe jak i z oczyszczonych mąk),
- kasze i polerowany ryż,
- tłuszcze,
- ryby,
- mięso,
- wędliny,
- jaja,
- sery żółte i twarogowe,
- słodycze,
- czekolada i kakao,
- kawa, czarna herbata, alkohol.
Jeśli chcemy zrównoważyć swoją dietę i odkwasić organizm produktów tych nie powinno być więcej niż 20%. Resztę, 80% naszej diety, powinny stanowić produkty alkalizujące, których rozpad w organizmie prowadzi do uwolnienia wapnia, sodu, potasu i magnezu. Do produktów alkalizujących zalicza się:
- surowe mleko i śmietanę,
- kaszę jaglaną,
- warzywa (np. cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor),
- owoce (cytrusy, truskawki, maliny, kiwi, arbuzy),
- soki warzywne i owocowe,
- nasiona słonecznika, pestki dyni oraz orzechy i migdały.
Plan diety odkwaszającej uwzględnia produkty o działaniu zakwaszającym, jednak dominują w nim te alkalizujące.
Jeśli chcemy się odkwasić, powinniśmy dbać o to, aby w menu przeważały warzywa, owoce i koktajle z nich zrobione. Oto przepis na zielony koktajl odkwaszający.
Składniki:
- dwie łodygi selera naciowego
- garść szpinaku
- marchewka
- miseczka truskawek
- sok z połowy cytryny
Należy wycisnąć sok z warzyw i truskawek za pomocą sokowirówki. Dodać sok z cytryny i dokładnie zamieszać.
Lato to idealna pora, aby podjąć działania. Targi i sklepy obfitują w świeże warzywa i owoce. Warto wprowadzić je do swojej diety, aby zalkalizować organizm oraz dostarczyć cennych składników mineralnych i witamin. Świeże owoce z powodzeniem zastąpią przetworzone słodycze czy ciasta. A z warzyw z łatwością przygotujemy zbilansowany posiłek.
Wtorek, 8 lipca 2014 | 15:15:37 Paulinka 35
ciekawy artykuł
Środa, 9 lipca 2014 | 10:11:16 Ewa82 40
Mięsa mogłabym nie jeść w ogóle, ale ze słodyczy nie potrafię zrezygnować...
Czwartek, 10 lipca 2014 | 13:52:58 alicja78 19
kasza jaglana jest smaczna i zdrowa :-)
Czwartek, 10 lipca 2014 | 14:17:56 wojtek.b 15
dieta bez miesa to nie dieta ;p
Czwartek, 10 lipca 2014 | 15:32:48 zosieńka 55
Alicja, też przepadam za kaszą jaglaną!!!!