Liczba postów: 12
Poniedziałek, 9 lutego 2015 | 17:02:21 Kupuj świadmonie
LOKALNIE, SEZONOWO I EKOLOGICZNIE to dla mnie najważniejsze zasady podczas zakupów żywności!
Kupowanie na lokalnych targach i bazarach pozwala zaoszczędzić czas, pieniądze i wspomagać polskich rolników.
Sezonowe odżywianie się to ukłon w stronę zdrowia, bowiem każda pora roku ma do zaoferowania wyjątkowe dla siebie warzywa i owoce. Jedzenie w zgodzie z naturą to pochwała dawnej diety, wolnej od przetworzonej żywności. Niegdyś jedliśmy tylko to, co byliśmy w stanie zmagazynować (np. kiszonki, warzywa korzeniowe) lub to, co aktualnie hodowaliśmy czy uprawialiśmy. Dzięki temu dieta była różnorodna i bogata w najważniejsze składniki odżywcze.
Zimowe pomidory nijak się mają do wrześniowych. Zarówno pod względem smaku, wyglądu jak i wartości odżywczej. Dlatego w chłodniejsze pory roku nie kupujmy na siłę typowo letnich warzyw czy owoców. Wybierajmy produkty dostępne o tej porze roku (kapusta, owoce suszone), latem możemy śmiało eksperymentować z soczystymi owocami czy warzywami z pól.
Zaglądanie do sklepów ze zdrową żywnością dale nam gwarancję, z zakupiona żywność cechuje się wysoką wartością odżywczą, ma certyfikowaną jakość i jest wolna od GMO czy pestycydów.
zgadzam się w 100 procentach :) pozdrawiam!