30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
222 kcal / 1 porcję (117 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność190.32 kcal9.52%
-
Białko5.87 g11.74%
-
Węglowod.22.58 g8.36%
-
Tłuszcze9.95 g14.21%
-
Błonnik3.55 g14.2%
-
GDA9.52 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 100g
- Kapusta czerwona - 50g
- Kapusta biała - 50g
- Por obrany - 30g
- Papryka żółta - 40g (⅓ sztuki)
- Papryka czerwona - 40g (¼ sztuki)
- Marchew - 50g
- Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
- Migdały, płatki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Imbir korzeń - 3g
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę gryczaną. Upraż na suchej patelni sezam a następnie płatki migdałów.
KROK 2. Poszatkuj drobno czerwoną kapustę, młodą białą kapustę, marchewkę, paprykę żółtą i czerwoną, pora. Posiekaj kolendrę i natkę.
KROK 3. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie posiekane i pokrojone składniki z kaszą, uprażonym sezamem i migdałami.
KROK 4. W małej miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, odrobinę papryki ostrej, sok z limonki, miód, sos sojowy. Na samym końcu wtłocz cienkim strumieniem olej. Polej sałatkę.
Smacznego!
Zobacz także