Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
266 kcal / 1 porcję (256 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    104.02 kcal
    5.2%
  • Białko
    8.23 g
    16.46%
  • Węglowod.
    7.03 g
    2.6%
  • Tłuszcze
    5.27 g
    7.53%
  • Błonnik
    1.06 g
    4.24%
  • GDA
    5.2 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 70g
  • Mięso mielone z indyka - 500g (5 porcji)
  • Boćwina - 140g (½ pęczka)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Pomidory w puszce - 400g (puszka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Posiekaj w drobną kostkę kapustę, cebulę w kostkę, czosnek i botwinę.

KROK 2. Przygotuj sos. W małym rondlu podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Odłóż połowę przysmażonej cebuli z czosnkiem do mięsa a do reszty dodaj pomidory, trochę wody, sól, pieprz. Gotuj 10 minut, następnie zblenduj na gładki sos, możesz zabielić. Włącz piekarnik i ustaw na 17o*C z pieczeniem z góry i dołu.

KROK 3. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną kapustę, botwinę, ugotowaną kaszę, odłożoną w poprzednim kroku podsmażoną cebulę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 1 jajo. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

KROK 4. Formuj podłużne kotleciki o wadze ok 100g, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż "gołąbki" do nagrzanego piekarnika, piecz 25 min. Danie można również przygotować w parowarze lub po prostu ugotować.

*Po upieczeniu, możesz włożyć gołąbki do sosu i jeszcze chwilę całość podgotować.

Smacznego!