5 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
658 kcal / 1 porcję (506 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność130.09 kcal6.5%
-
Białko4.39 g8.78%
-
Węglowod.17.48 g6.47%
-
Tłuszcze5.39 g7.7%
-
Błonnik6.29 g25.16%
-
GDA6.5 %
Składniki
- Nasiona chia - 40g (4 łyżki stołowe)
- Szpinak świeży - 125g
- Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
- Jogurt typu greckiego - 140g (7 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
- Musli z owocami suszonymi - 40g (4 łyżki stołowe)
- Maliny - 120g (szklanka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę umyty, świeży szpinak, miód oraz jogurt naturalny. Dodaj cynamon oraz wydłubane nasiona z laski wanilii.
KROK 2: Następnie wsyp do blendera nasiona chia. Zmiksuj je znowu po to, by zniszczyć nieco nasiona i ułatwić tworzenie się gęstego puddingu. Masę przelej do średniej miski i wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 3: Po tym czasie przelej zieloną masę do dość wysokich i szerokich szklanek. Na górze umieść bezglutenową granolę z suszonymi owocami (najlepiej domowej roboty) oraz świeże maliny.
*Można wykorzystać dowolne, ulubione owoce sezonowe.
Smacznego!
Zobacz także