Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
186 kcal / 1 porcję (82 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    226.49 kcal
    11.32%
  • Białko
    10.55 g
    21.1%
  • Węglowod.
    26.03 g
    9.64%
  • Tłuszcze
    9.23 g
    13.19%
  • Błonnik
    0.88 g
    3.52%
  • GDA
    11.32 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Kasza jaglana sucha - 45g
  • Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Masło ekstra - 5g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Rozgrzej piekarnik do 170*C. Umyj i pokrój truskawki w plasterki lub ćwiartki.

KROK 2. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Kiedy białka będą już ubite, dodaj kilka kropel olejku waniliowego, kaszę, miód i żółtka. Delikatnie połącz wszystkie składniki z pianą używając najniższych obrotów miksera.

KROK 3. Gotową masę umieść na rozgrzanej i wysmarowanej masłem patelni. Na średnim ogniu podsmaż spód omleta przez 3 minuty, następnie włóż razem z patelnią do rozgrzanego piekarnika. Po 15 minutach wyjmij patelnię z omletem. Omlet możesz też zrobić bez użycia piekarnika, wystarczy, że delikatnie przewrócisz go na patelni.

KROK 4. Gotowy omlet przełóż ostrożnie na talerz, serwuj. Możesz posypać pudrem z ksylitolu.

*Możesz go udekorować świeżymi truskawkami.

Smacznego!