-
Kaloryczność226.49 kcal11.32%
-
Białko10.55 g21.1%
-
Węglowod.26.03 g9.64%
-
Tłuszcze9.23 g13.19%
-
Błonnik0.88 g3.52%
-
GDA11.32 %
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Kasza jaglana sucha - 45g
- Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Rozgrzej piekarnik do 170*C. Umyj i pokrój truskawki w plasterki lub ćwiartki.
KROK 2. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Kiedy białka będą już ubite, dodaj kilka kropel olejku waniliowego, kaszę, miód i żółtka. Delikatnie połącz wszystkie składniki z pianą używając najniższych obrotów miksera.
KROK 3. Gotową masę umieść na rozgrzanej i wysmarowanej masłem patelni. Na średnim ogniu podsmaż spód omleta przez 3 minuty, następnie włóż razem z patelnią do rozgrzanego piekarnika. Po 15 minutach wyjmij patelnię z omletem. Omlet możesz też zrobić bez użycia piekarnika, wystarczy, że delikatnie przewrócisz go na patelni.
KROK 4. Gotowy omlet przełóż ostrożnie na talerz, serwuj. Możesz posypać pudrem z ksylitolu.
*Możesz go udekorować świeżymi truskawkami.
Smacznego!