-
Kaloryczność59.77 kcal2.99%
-
Białko6.67 g13.34%
-
Węglowod.3.44 g1.27%
-
Tłuszcze2.84 g4.06%
-
Błonnik1.06 g4.24%
-
GDA2.99 %
- Wołowina, pieczeń - 600g
- Marchew - 90g
- Pietruszka, korzeń - 40g
- Por obrany - 45g
- Seler korzeniowy - 40g
- Pomidor - 340g
- Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
- Bazylia suszona - 12g (3 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Cytryna - 50g (5 plastrów)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 30g (3 łyżki stołowe)
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso umyj, podziel na kotlety, natnij brzegi, lekko rozbij, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, natrzyj skórką cytrynową, solą i pieprzem do smaku. Następnie odstaw na 20 minut.
KROK 2: Obraną cebulę i obrane ząbki czosnku pokrój w plasterki. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz, a następnie pokrój w kostkę.
KROK 3: Na rozgrzanym oleju podsmaż na brązowo plasterki czosnku, wyjmij je. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmaż z obu stron na rumiano kotlety, odłoż.
KROK 4: Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i mieszaj ciągle smażąc około 3 minut. Dołóż pomidory, podlej bulionem, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem do smaku. Zagotuj, włóż kotlety i czosnek. Duś pod przykryciem jeszcze 20 minut.
*Najlepiej smakują podawane wraz z kopytkami.
** Bitki wołowe obok gołąbków i rosołu są jednym z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Wołowina jest mięsem drogim, lecz bardzo cennym ze względu na swoje właściwości odżywcze. Dostarcza cennych witamin z grupy B, jak również jest mięsem bogatym w żelazo hemowe, czyli te, które jest łatwoprzyswajalne przez organizm człowieka. Jednakże należy zachować umiar w jej spożywaniu ze względu na równie sporą zawartość homocysteiny - aminokwasu, który ma silne działanie miażdżycotwórcze.
Smacznego!