Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
3 osoby
średni
Wartości odżywcze
572 kcal / 1 porcję (455 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    125.78 kcal
    6.29%
  • Białko
    9.14 g
    18.28%
  • Węglowod.
    14.48 g
    5.36%
  • Tłuszcze
    4.23 g
    6.04%
  • Błonnik
    1.80 g
    7.2%
  • GDA
    6.29 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 500g
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Otręby pszenne - 16g (4 łyżki stołowe)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 130g (szklanka)
  • Chleb żytni razowy wytrawny - 80g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 45g (3 łyżeczki)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 10g (¼ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

Pulpety:

KROK 1: Rybę dokładnie umyj (wcześniej rozmroź, jeśli korzystasz z mrożonej), oddziel mięso od skóry. Czyste mięso przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.

KROK 2: Do osobnej miseczki wlej mleko i mocz w nim kromki chleba, aż całkowicie nasiąkną (około kwadransa). Rozmoczony chleb odciśnij od nadmiaru mleka.

KROK 3: Kawałki ryby oraz chleba przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonej masy wybij jajko, dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.

KROK 4: Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i również dodaj do masy rybnej. Na koniec wsyp otręby i łyżkę mąki. Całość wymieszaj dłonią, do uzyskania jednolitej masy (gdyby masa była zbyt wodnista, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki).

KROK 5: Na talerzyk wysyp garść mąki. Z masy rybnej uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mące i ukłóż na talerzu.

KROK 6: Gotowe pulpety gotuj na parze około 20 minut.

Sos:

KROK 1: Cebulę i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę. Podsmaż na oleju do zrumienienia.

KROK 2: Zalej szklanką wody i duś parę minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze około 5 minut.

KROK 3: Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj łyżkę mąki i wlej kilka łyżek gorącego sosu. Całość wymieszaj rózgą, aż wszystkie grudki mączne znikną. Wlej do garnka z sosem i wymieszaj. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij go z palnika.

KROK 4: Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

*Danie to najlepiej smakuje z ryżem

Smacznego!