-
Kaloryczność140.59 kcal7.03%
-
Białko7.14 g14.28%
-
Węglowod.23.78 g8.81%
-
Tłuszcze2.80 g4%
-
Błonnik4.61 g18.44%
-
GDA7.03 %
- Ciecierzyca, nasiona suche - 100g (½ szklanki)
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Szpinak świeży - 25g
- Len, nasiona - 10g
- Woda mineralna niegazowana - 240g (szklanka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Musztarda - 5g (¼ łyżki stołowej)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Sok z limonki - 1.5g (½ łyżeczki)
- Cebula czerwona - 40g (½ sztuki)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Suchą cieciorkę zmiel z młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Komosę ryżową przełóż na sito o małych oczkach i przepłucz chwilę pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu, gdy quinoa wchłonie cały płyn. Ostudź.
KROK 3: Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki (mąkę z cieciorki, wystudzoną komosę ryżową, nasiona lnu, umyte liście szpinaku, wodę, sól, proszek do pieczenia, oraz przyprawy). Zblenduj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
KROK 4: Do zblendowanej masy dodaj pokrojoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
KROK 5: Na patelni naleśnikowej rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i rozprowadź ją po całej powierzchni. Następnie wylej 1 łyżkę wazową ciasta, smaż około 2-3 minut z jednej strony, a następnie przewróć placek na drugą stronę. Smaż jeszcze 1 minutę, do zrumienienia. Czynność powtarzaj do skończenia się ciasta.
*Przed podaniem omlety możesz napełnić ulubionymi zgrillowanymi lub pieczonymi warzywami, hummusem lub pastą z avocado.
Smacznego!