Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
184 kcal / 1 porcję (449 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    40.89 kcal
    2.04%
  • Białko
    1.60 g
    3.2%
  • Węglowod.
    7.86 g
    2.91%
  • Tłuszcze
    0.94 g
    1.34%
  • Błonnik
    0.98 g
    3.92%
  • GDA
    2.04 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pomidor - 1000g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Cukier - 12g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Makaron dwujajeczny z semoliny - 100g
  • Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do dużego płaskiego garnka włóż pokrojone pomidory i obraną oraz pokrojoną cebulę. Zagotuj, przykryj i duś pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu zamieszaj.

KROK 2: Zupę przelej przez sito do drugiego garnka i przetrzyj ją pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek, skórek i szypułek (pozostanie ich bardzo mało). Zupę możesz przed przetarciem rozdrobnić z grubsza ręcznym blenderem.

KROK 3: Do przetartej zupy dodaj bulion i zagotuj, dopraw do smaku solą, cukrem, a następnie dodaj makaron (długi połam na kawałki) i zagotuj. Gotuj jeszcze przez kilka lub kilkanaście minut do momentu, aż makaron będzie odpowiednio miękki, od czasu do czasu zamieszaj.

KROK 4: Zupę rozlej do talerzy, dodaj łyżkę jogurtu greckiego i posyp posiekaną natką pietruszki.

* Zupa pomidorowa z makaronem to tradycyjne danie obiadowe kuchni polskiej. W zależności od regionu, do zupy zwyczajowo można oprócz makarony dodawać także kluski lane, zacierki, ryż lub ziemniaki. Dodatek skrobiowy wzbogaca wartość odżywczą zupy, a także sprawia, że staje się bardziej pożywna.

Smacznego!