Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
189 kcal / 1 porcję (461 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    41.00 kcal
    2.05%
  • Białko
    1.42 g
    2.84%
  • Węglowod.
    8.11 g
    3%
  • Tłuszcze
    1.18 g
    1.69%
  • Błonnik
    1.45 g
    5.8%
  • GDA
    2.05 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Ziemniaki - 600g (8 sztuk)
  • Fasola szparagowa - 200g
  • Por obrany - 45g
  • Pietruszka, korzeń - 40g
  • Marchew - 90g
  • Kalafior - 200g
  • Buraki gotowane - 600g
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wszystkie warzywa umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i sporządź z warzyw wywar: do wrzątku włóż ziele angielskie i listek laurowy, dodaj marchewkę, buraki, por i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

KROK 2: W osobnym garnuszku, w posolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Odcedź i przełóż do barszczu.

KROK 3: Następnie włóż do gotującego się już wywaru podzielonego na małe różyczki kalafiora oraz pokrojoną, odłykowaną fasolkę szparagową.

KROK 4: Zagotuj. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz ew. sokiem z cytryny.

Smacznego!