Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(30)
18.01.2017
dodaj własny przepis
35 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
399 kcal / 1 porcję (237 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    168.71 kcal
    8.44%
  • Białko
    6.21 g
    12.42%
  • Węglowod.
    16.24 g
    6.01%
  • Tłuszcze
    10.25 g
    14.64%
  • Błonnik
    3.72 g
    14.88%
  • GDA
    8.44 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jarmuż - 25g (5 liści)
  • Burak - 100g (sztuka)
  • Por obrany - 40g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 35g
  • Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Tahini - 6g (½ łyżki stołowej)
  • Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
  • Sok z limonki - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Orzechy pekan - 6g (2 sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Buraka umyj, obierz i pokrój na cienkie plastry. Od pora odkrój liście, przekrój go na pół, dokładnie umyj i pokrój w talarki.

KROK 3: Pokrojone buraki wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą, oprósz solą i pieprzem a następnie piecz przez 15 minut.

KROK 4: W między czasie ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 5: Po 15 minut wyjmij buraki z piekarnika. Dorzuć do nich posolonego i polanego oliwą pora oraz soczewicę, przemieszaj i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

KROK 6: Jarmuż umyj pod bieżącą wodą, usuń twarde łodyżki, a następnie przełóż do miski. Dodaj upieczone warzywa i soczewicę, wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 7: W małej miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z limonki, łyżeczkę oliwy z oliwek, syrop klonowy oraz sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj ją orzechami.

Smacznego!