Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
343 kcal / 1 porcję (359 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    95.46 kcal
    4.77%
  • Białko
    3.83 g
    7.66%
  • Węglowod.
    9.39 g
    3.48%
  • Tłuszcze
    5.39 g
    7.7%
  • Błonnik
    0.90 g
    3.6%
  • GDA
    4.77 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 200g
  • Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
  • Cebula dymka - 40g (2 sztuki)
  • Czosnek duży - 20g (4 ząbki)
  • Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
  • Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
  • Papryka słodka, wędzona - 6g (3 szczypty)
  • Pomidor - 400g
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Przecier pomidorowy - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Ser Feta - 300g (6 porcji)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W rondelku rozpuścić masło z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodać pokrojonego w drobną kostkę selera, posiekaną dymkę, i rozgnieciony czosnek. Smażyć ok. 5 minut, następnie dodać nieugotowaną kaszę jęczmiennną, tymianek, wędzoną paprykę i liść laurowy. Całość przemieszać.

KROK 2: Pomidory posiekać i dorzucić do garnka, zalać przecierem pomidorowym, bulionem warzywnym i doprawić solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie połączyć i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut co jakiś czas mieszając. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.

KROK 3: Gotową kaszę rozkładać na talerze, posypać porcją rozgniecionego sera Feta i lekko skropić oliwą. Na koniec posypać świeżą bazylią.

Smacznego!