25 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
361 kcal / 1 porcję (358 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność101.06 kcal5.05%
-
Białko4.17 g8.34%
-
Węglowod.16.21 g6%
-
Tłuszcze2.74 g3.91%
-
Błonnik1.03 g4.12%
-
GDA5.05 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 40g
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 230g (szklanka)
- Ksylitol - 7g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Borówki amerykańskie - 70g (½ szklanki)
- Migdały, płatki - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie sparz gorącą wodą.
KROK 2: Mleko zagotuj w rondelku, dodaj łyżeczkę ksylitolu i szczyptę soli, wsyp kaszę. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
KROK 3: W międzyczasie podpraż płatki migdałów na suchej patelni, aby nabrały orzechowego aromatu.
KROK 4: Gęstą jaglankę przełóż do miski, dodaj borówki lub inne sezonowe owoce. Posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Zobacz także