Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut + czas pieczenia buraków
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
140 kcal / 1 porcję (166 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    84.33 kcal
    4.22%
  • Białko
    1.26 g
    2.52%
  • Węglowod.
    10.90 g
    4.04%
  • Tłuszcze
    4.77 g
    6.81%
  • Błonnik
    1.79 g
    7.16%
  • GDA
    4.22 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Buraki gotowane - 480g
  • Jabłko - 120g
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

KROK 2: Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko również zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę podsmaż na łyżce oleju rzepakowego, a gdy się zeszkli dodaj jabłko. Następnie wlej pół szklanki wrzątku i cukier i wymieszaj trzepaczką do połączenia składników.

KROK 3: Całość podduś chwilę, a następnie dodaj buraczki, dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Duś jeszcze chwilę, w razie potrzeby podlej nieco wodą.

Smacznego!