Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

100 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
244 kcal / 1 porcję (82 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    297.87 kcal
    14.89%
  • Białko
    6.89 g
    13.78%
  • Węglowod.
    33.19 g
    12.29%
  • Tłuszcze
    17.47 g
    24.96%
  • Błonnik
    2.81 g
    11.24%
  • GDA
    14.89 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Mleko migdałowe - 115g (½ szklanki)
  • Ksylitol - 42g (6 łyżeczek)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Jajko kurze gotowane - 100g (2 sztuki)
  • Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Marchew - 50g
  • Cynamon mielony - 12g (3 łyżeczki)
  • imbir suszony - 2g
  • Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
  • Goździki - 2g (łyżeczka)
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Uprażoną uprzednio kaszę jaglaną ugotuj do miękkości według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Odstaw ja do ostygnięcia.

KROK 2: Po tym czasie zblenduj ugotowaną kaszę z jajkami, mlekiem migdałowym, ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem suszonym oraz wydłubanymi pestkami z laski wanilii na gładką masę.

KROK 3: W miedzy czasie marchew umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj je do przygotowanej masy jaglanej. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszaj napowietrzając dodatkowo masę.

KROK 4: Tak przygotowane ciasto przelej go wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 24 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około godziny lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

*Ciasto krojone zaraz po upieczeniu może się rozpadać i kruszyć, dlatego warto odczekać kilka godzin i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.

** Ciasto można ozdobić za pomocą lukru sporządzonego z białek i cukru pudru.

Smacznego!