Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
14.11.2016
dodaj własny przepis
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
324 kcal / 1 porcję (226 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    143.11 kcal
    7.16%
  • Białko
    5.98 g
    11.96%
  • Węglowod.
    17.29 g
    6.4%
  • Tłuszcze
    6.52 g
    9.31%
  • Błonnik
    1.94 g
    7.76%
  • GDA
    7.16 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 100g
  • Krewetki tygrysie mrożone - 150g (10 sztuk)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Ananas świeży - 360g
  • Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Migdały - 30g (30 sztuk)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu, następnie ostudź.

KROK 2: Przygotuj dressing: w średniej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, utarty korzeń imbiru, sos sojowy, płynny miód, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i ostrą papryke. Odstaw.

KROK 3: Świeży ananas obież, pokrój na plastry, a następnie na średniej wielkości kawałki. Obierz i posiekaj w dość drobną kostkę żółtą i czerwoną paprykę. Migdały drobno posiekaj.

KROK 4: W dużej misce umieść kaszę jęczmienną, ananasa, obie papryki, posiekane migdały połowę przygotowanego dressingu. Wymieszaj, a następnie pozostaw na 15 minut, by pozwolić kaszy go wchłonąć. Owiń sałatkę folią i wsadź do lodówki na czas przgotowywania krewetek.

KROK 5: Krewetki posól, dodaj pieprz, dokładnie wymieszaj. W dużym rondlu rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć krewetki i szybko obsmaż je z obu stron przez 1-2 minuty do momentu aż zbrązowieją lub będą chrupiące na krawędziach. Zdejmij je z ognia i przełóż do miski wyciągniętej z lodówki.

KROK 6: Całość wymieszaj i następnie dodaj resztę dressingu. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!