-
Kaloryczność68.57 kcal3.43%
-
Białko2.99 g5.98%
-
Węglowod.5.97 g2.21%
-
Tłuszcze4.36 g6.23%
-
Błonnik1.62 g6.48%
-
GDA3.43 %
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Cebula - 150g (1 ¾ sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Cukinia - 1000g
- Marchew - 100g
- Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
- Oliwki czarne marynowane - 50g (20 sztuk)
- Płatki owsiane górskie - 20g (2 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Natka pietruszki pęczek - 9g (½ pęczka)
- Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1.5g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok.
KROK 2: W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory i czarne oliwki. Płatki owsiane zmiksuj w młynku do kawy na mąkę i dodaj ją do masy wraz z resztą składników.
KROK 3: Cukinię odciśnij mocno i dodaj do przygotowanych składników. Wymieszaj dokładnie i dodaj przyprawy, spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku.
KROK 4: Przełóż masę warzywną do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut do suchego patyczka.
*Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.
Smacznego!