Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
340 kcal / 1 porcję (129 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    263.26 kcal
    13.16%
  • Białko
    11.30 g
    22.6%
  • Węglowod.
    29.31 g
    10.86%
  • Tłuszcze
    12.62 g
    18.03%
  • Błonnik
    3.28 g
    13.12%
  • GDA
    13.16 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 140g
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Ser Feta - 120g (2 ½ porcji)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Sól biała - 5g (10 szczypt)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Szklankę kaszy gryczanej zalać 1 3/4 szklanki wody i gotować od zawrzenia ok. 15 minut. Następnie przełożyć do dużej miski, rozmieszać i zostawić do ostudzenia.

KROK 2: Do wystudzonej kaszy dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek i pietruszkę, ser feta, płatki owsiane (bezglutenowe), jajo i oliwę. Dokładnie wyrobić masę.

KROK 3: Z powstałej masy formować kotleciki, obtaczać je w sezamie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 4: Kotleciki piec w temperaturze 190 st. przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Zobacz także