Kotlety z kaszą gryczaną, fetą i pietruszką
(7)
45 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
340 kcal / 1 porcję (129 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność263.26 kcal13.16%
-
Białko11.30 g22.6%
-
Węglowod.29.31 g10.86%
-
Tłuszcze12.62 g18.03%
-
Błonnik3.28 g13.12%
-
GDA13.16 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 140g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Ser Feta - 120g (2 ½ porcji)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Sól biała - 5g (10 szczypt)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Płatki owsiane błyskawiczne - 60g (6 łyżek stołowych)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Szklankę kaszy gryczanej zalać 1 3/4 szklanki wody i gotować od zawrzenia ok. 15 minut. Następnie przełożyć do dużej miski, rozmieszać i zostawić do ostudzenia.
KROK 2: Do wystudzonej kaszy dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek i pietruszkę, ser feta, płatki owsiane (bezglutenowe), jajo i oliwę. Dokładnie wyrobić masę.
KROK 3: Z powstałej masy formować kotleciki, obtaczać je w sezamie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: Kotleciki piec w temperaturze 190 st. przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!