Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
477 kcal / 1 porcję (544 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    87.61 kcal
    4.38%
  • Białko
    2.79 g
    5.58%
  • Węglowod.
    12.02 g
    4.45%
  • Tłuszcze
    3.32 g
    4.74%
  • Błonnik
    2.48 g
    9.92%
  • GDA
    4.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Amarantus, surowy - 50g (¼ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Woda ciepła - 240g (szklanka)
  • Jabłko - 50g
  • Gruszka - 50g
  • Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do rondelka przelej mleko, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.

KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Gotuj ok. 10-15 minut do miękkości.

KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj podduszone owoce i posyp orzechami. Na koniec możesz dodać więcej cynamonu i syropu klonowego.


Smacznego!