25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
446 kcal / 1 porcję (373 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność119.68 kcal5.98%
-
Białko1.85 g3.7%
-
Węglowod.23.65 g8.76%
-
Tłuszcze2.62 g3.74%
-
Błonnik1.85 g7.4%
-
GDA5.98 %
Składniki
- Jabłko - 450g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Mąka gryczana - 100g (⅔ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: 2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3 jabłko obierz, pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni: rozgrzej masło i łyżeczkę miodu, przełóż jabłka i posyp szczyptą cynamonu. Smaż aż będa miękkie.
KROK 2: Do naczynia przesiej mąkę i resztę cynamonu, dodaj mleko i dokładnie całość wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj miód, oliwę i starte jabłka. Połacz wszystkie składniki.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę, nałóż porcje ciasta. Smaż na mniejszym ogniu z obu stron do zarumienienia.
KROK 4: Placuszki układaj jeden na drugim, udekoruj porcją karmelizowanych jabłek i posyp pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
Zobacz także