Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gryczane racuchy z jabłkiem i orzechami

(4)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
446 kcal / 1 porcję (373 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    119.68 kcal
    5.98%
  • Białko
    1.85 g
    3.7%
  • Węglowod.
    23.65 g
    8.76%
  • Tłuszcze
    2.62 g
    3.74%
  • Błonnik
    1.85 g
    7.4%
  • GDA
    5.98 %
Składniki
  • Jabłko - 450g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Mąka gryczana - 100g (⅔ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
  • Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: 2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3 jabłko obierz, pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni: rozgrzej masło i łyżeczkę miodu, przełóż jabłka i posyp szczyptą cynamonu. Smaż aż będa miękkie.

KROK 2: Do naczynia przesiej mąkę i resztę cynamonu, dodaj mleko i dokładnie całość wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj miód, oliwę i starte jabłka. Połacz wszystkie składniki.

KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę, nałóż porcje ciasta. Smaż na mniejszym ogniu z obu stron do zarumienienia.

KROK 4: Placuszki układaj jeden na drugim, udekoruj porcją karmelizowanych jabłek i posyp pokruszonymi orzechami.

Smacznego!