-
Kaloryczność178.39 kcal8.92%
-
Białko10.94 g21.88%
-
Węglowod.12.14 g4.5%
-
Tłuszcze10.50 g15%
-
Błonnik2.05 g8.2%
-
GDA8.92 %
- Kasza gryczana sucha - 120g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 300g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz biały - 0.5g (szczypta)
- Brokuły - 250g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
- Chrzan tarty - 4g (łyżeczka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
KROK 2: Brokuły podziel na różyczki, a cebulę pokrój w ćwiartki. Przełóż do malaksera, dodaj łyżkę oliwy, czosnek, pietruszkę i zmiksuj. Całość przełóż do osobnego, dużego naczynia.
KROK 3: Do malaksera przełóż kurczaka, dodaj ugotowaną kaszę i całość zmiksuj. Przełóż do miski z brokułami i cebulą, wbij jajo, dodaj łyżkę śmietany, sól i pieprz. Dokładnie wyrób całość.
KROK 4: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, obtaczaj je w tartych orzechach włoskich i smaż na oleju na złoto, z obu stron.
KROk 5: Kotlety podawaj z sosem przygotowanym z jogurtu, chrzanu i soli.
Wskazówki:
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się malakser, lub duży blender kielichowy.